SOUHRN-Orco Group nevidí dopad úvěrové tísně na byznys (OPAK.)

04.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Orco Property Group <ORCO.PA> <ORCOsp.PR> pro letošní rok zvýšila odhadované výnosy a nevidí dopady úvěrové tísně na své podnikání,...

...uvedl ve čtvrtek viceprezident realitní a developerské firmy Aleš Vobruba.

Firma na tiskové konferenci uvedla, že letos očekává obrat 347 milionů eur, což je o 5 procent více, než odhadovala ještě před měsícem, a o 16 procent více proti loňským výsledkům.

"Jsme optimističtí s prodeji bytů. Do toho obratu jsme započítali i určitý prodej stávajících aktiv. Proto jsme zvýšili obrat," řekl ke zvýšení předpovědi Vobruba.

Orco očekává 197 milionů eur výnosů z developerské činnosti, 80 milionů z pronájmů, 40 milionů z hotelů a 30 milionů ze správy majetku.

Dále firma letos plánuje prodej aktiv za zhruba 140 milionů eur.

"Jsou to zralá aktiva, dlouhodobě pronajímaná, připravená pro dlouhodobé investory," uvedl Vobruba.

Prognózu letošního zisku firma nezveřejnila.

Na letošek chystá Orco investice až za 700 milionů eur, z toho 190 milionů může být posunuto, pokud u nich firma nedosáhne předpronájmů, dodal Vobruba.

Viceprezident jedné z největších developerských firem v Česku také uvedl, že Orco nemá v době krize na úvěrových trzích problém s financováním, a nemusí tak odsouvat realizaci projektů.

K dispozici má 258 milionů eur v hotovosti díky půjčkám čerpaným v loňském roce a navyšování kapitálu. Ani v bankách Orco nemá dveře přivřené.

"Myslím, že banky začínají rozlišovat silné developery a menší developery... z tohoto pohledu má Orco pozici velmi dobrou," řekl Vobruba.

V prvním čtvrtletí podle něj dále pokračovala příznivá situace na trhu rezidenčních nemovitostí, který Orco považuje za pilíř své činnosti.

"Nevidíme vliv zvýšení DPH," řekl Vobruba novinářům. "V prvním kvartále pozorujeme velmi dobré prodeje rezidenčního trhu."

Loni firma postavila 1500 bytů a letos plánuje ještě víc.

Konkurenční ECM Real Estate Investments <ECMPsp.PR> koncem března uvedla, že možná o několik měsíců odloží nové akvizice kvůli nepříznivé situaci na kreditním trhu [ID:nKOR740235].

Výhledy firmy Orco přišly krátce před závěrem pražské burzy, kde titul končil slabší o 2,17 procenta na 1445 korunách za všeobecně špatné nálady vůči akciím. Pražská burza ve čtvrtek oslabila o 0,39 procenta na 1569 bodů.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK