Koruna odpoledne oslabila na 25,06 Kč/EUR a 15,93 Kč/USD

04.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Česká měna odpoledne mírně oslabila k euru i dolaru. V 16:30 SEČ koruna k euru ztrácela deset haléřů na 25,06 Kč/EUR. K dolaru oslabila o čtyři haléře na 15,93 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera za oslabením domácí měny nestála žádná nová informace. "Koruna korigovala své zisky, kterých dosáhla v průběhu včerejšího obchodování," uvedl Frayer.

Podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové existuje pro českou měnu teoretické skryté riziko v případě, že by eurozóna namísto stanovení konverzního kurzu odmítla zavedení eura na Slovensku. "Spekulanti, kteří spoléhali na tučné zisky, by pak zřejmě dali slovenskému trhu ze dne na den sbohem," řekla Šichtařová.

Podle ní by se slovenská koruna pak s největší pravděpodobností prudce propadla. "To by sebou ihned mohlo strhnout i další středoevropské měny včetně české koruny. Dočasné oslabení v řádu až desítek haléřů během velmi krátké doby by pak nebylo překvapivé," dodala.

Dolar k euru v 16:30 SEČ mírně oslabil na 1,573 USD/EUR. Podle Šichtařové se dnes důvodem k oslabení staly zprávy z amerického trhu práce. "Trh práce je obecně z hlediska kurzu dolaru dlouhodobě nejvýznamnějším faktorem ovlivňujícím pohyb kurzu," uvedla Šichtařová.

V americké ekonomice v březnu zaniklo zhruba 80.000 pracovních příležitostí, což je nejvyšší úbytek za pět let a další zhoršení proti únoru, kdy ubylo 76.000 míst. Březnový výsledek je horší, než čekali ekonomové, kteří v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali pokles o 60.000 míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK