EU se musí snažit utlumit růst cen, shodují se ministři

04.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brdo (Slovinsko) 4. dubna (ČTK) - Vlády členských zemí Evropské unie se musí snažit utlumit růst cen a nedopustit, aby se roztočila inflační spirála. Na schůzce ve slovinském Brdu se na tom shodli ministři financí a šéfové centrálních bank zemí EU. Evropská ekonomika už podle nich pociťuje i negativní dopady otřesů na finančních trzích.

Za růstem inflace je především rychlý růst cen ropy, který trvá už několik let. V poslední době ale zdražují také základní potraviny, které k růstu cen významně přispívají. Míra inflace v eurozóně se v březnu dostala na 3,5 procenta, což je nový rekord.

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet naznačil, že ECB je odhodlána držet základní úroky beze změn, protože klíčové je podle něj udržet cenovou stabilitu.

"Je to nezbytné pro ty nejchudší a nezranitelnější občany. Oni se proti inflaci nemohou bránit. Je nesmírně důležité pochopit, že zmírnění růstu cen je dnes nutností, pokud chceme mít ve střednědobém výhledu stabilní ceny," řekl Trichet podle agentury AP.

Zhruba totéž řekl předseda lucemburské vlády Jean-Claude Juncker, který je zároveň šéfem euroskupiny. Jednat podle něj musejí vlády, protože chudí si s vysokou inflací neporadí. Spolu s Trichetem vyzval zaměstnavatele, včetně těch státních, aby růst mezd drželi na uzdě a při zvyšování platů dbali na tempo růstu produktivity.

Trichet se v této souvislosti zmínil také o automatickém zvyšování platů o inflaci, jak někde bývá zvykem. Takový přístup je podle něj špatný a může být jedním z faktorů, které roztočí inflační spirálu. Jiný názor mají někteří odboráři, kteří tvrdí, že zaměstnanci mají právo žádat větší podíl na zisku, když se firmám daří.

Viceguvernér maďarské centrální banky Ferenc Karvalits ale neočekává, že by růst cen v Maďarsku způsobil vysokou inflaci. Zvýšení cen bude podle něj pouze přechodné a centrální banka tak ve střednědobém výhledu zachová inflační cíl na třech procentech.

Schůzka představitelů EU byla neformální a hovořilo se na ní například o situaci bank a výhledu světové ekonomiky. Mezinárodní měnový fond letos počítá s nižším růstem světové ekonomiky, než původně předpokládal, prezident italské centrální banky Mario Draghi ale považuje nový odhad MMF za příliš negativní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK