HN: Pojišťovna Lloyd's of London zvažuje expanzi do Česka

07.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Lloyd's of London, nejstarší a největší pojišťovna na světě, podle pondělních Hospodářských novin zvažuje expanzi do Česka. Organizace, která sdružuje 75 pojišťovacích syndikátů, chystá masivní výboj v Asii na Blízkém Východě a v Evropě. Podle expertů na pojišťovací trh to však žádná nová firma v Česku nebude mít lehké kvůli vysoce konkurenčnímu prostředí.

"Chystáme velkou expanzi. V Evropě připadá v úvahu Portugalsko, Rakousko nebo Česko," řekl v rozhovoru pro agenturu Dow Jones Newswire šéf Lloyd's Richard Ward. "Zjišťujeme, co musíme udělat, abychom obdrželi licenci, a mapujeme, jaké jsou v Česku obchodní možnosti," sdělil HN mluvčí společnosti Mark Charlton.

Lloyd's, kteří jsou známí tím, že pojistí prakticky cokoliv od tankerů po nohy modelky, už v Česku mohou působit prostřednictvím pojišťovacích makléřů. Pojišťovna využívá evropské legislativy, která umožňuje poskytovat služby přeshraničně.

Podle deníku se Lloyd's, která má oprávnění působit v 79 zemích po celém světě, do expanze pouští i přesto, že předpokládá zhoršení podmínek pro pojišťovací byznys. "Loni jsme měli ideální podmínky pro podnikání. Malý počet přírodních katastrof a vysoké výdělky z investic do cenných papírů," uvedl War. "To letos asi skončí," dodal.

Lloyd's loni vydělala před zdaněním 3,85 miliardy liber (123 miliard korun po přepočtu současného kurzu). To je o pět procent více než v roce 2006.

Lloyd's of London vznikla už v 17. století a původně pojišťovala lodě, které obchodovaly s otroky. Dnes členové LLoyd's působí v mnoha oblastech, včetně námořní dopravy, letectví či pojištění katastrof, napsaly Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK