Týden.cz: Majitel OKD míří na burzy v Praze a Londýně

10.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. dubna (ČTK) - Nizozemská společnost New World Resources (NWR), která je vlastníkem černouhelné společnosti OKD, dnes nebo během několika málo dnů oznámí, že uvede svoje akcie na burzy v Londýně a Praze, možná ve Varšavě. Informoval o tom server Týden.cz s odvoláním na zdroj obeznámený s chystanou transakcí. Bližší podrobnosti by měla společnost oznámit na připravované tiskové konferenci.

Podle serveru se o emisi akcií NWR spekuluje již několik měsíců. Na českém kapitálovém trhu půjde o zcela mimořádnou událost. Na trh totiž vstoupí skutečně zajímavá a velká firma s tržní hodnotou v řádu desítek miliard korun.

NWR je ze sta procent vlastněna evropskou společností RPG Industries. Jejími vlastníci jsou z 81 procent investoři, jež zastupují Zdeněk Bakala a Peter Kadas, o zbylých 19 procent se dělí americké First Reserve a American Metals and Coal International.

NWR je s objemem 13,5 milionů tun prodaného uhlí za rok 2006 jedním z největších producentů černého uhlí ve střední Evropě. Předloňské výnosy NWR činily 37,3 miliardy Kč a hrubý provozní zisk EBITDA 8,2 miliardy korun. Loňské výsledky by společnost měla oznámit koncem dubna.

Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku pět dolů. V nejbližších letech chce rozjet těžbu v polských dolech Morcinek a Debiensko. Další důležitou dceřinou firmou NWR je koksárenská NWR Coking, napsal Týden.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK