Výroba oceli v ČR byla loni nejvyšší od poloviny 90. let

10.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. dubna (ČTK) - Výroba surové oceli v České republice v roce 2007 vzrostla o 2,9 procenta na 7,06 milionu tun. Produkce domácích hutí loni překonala výjimečný rok 2004 a vystoupala na nejvyšší úroveň od poloviny 90. let. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla asociace Hutnictví železa. Za posledních pět let vzrostla spotřeba ocelářských výrobků v Česku o polovinu na 6,55 milionu tun; na jednoho obyvatele připadá 633 kilogramů.

Většina hutních firem v Česku díky pokračujícímu hladu po oceli loni dosáhla rekordních zisků. Letos jim ale situaci nejspíš zkomplikuje rychlejší zdražování surovin než ocelářských výrobků. Cena železné rudy a koksovatelného uhlí vzrostla o desítky procent.

V posledních letech ale zabezpečuje potřeby tuzemského trhu ve stále větší míře dovoz. "Rostoucí požadavky automobilového průmyslu se týkají především za studena válcovaných výrobků a plechů s povrchovou úpravou, které se v ČR nevyrábějí nebo jen v omezeném objemu," řekl výkonný ředitel asociace Jaroslav Raab. Vyšším importům nahrává rovněž posilující koruna, která ocel ze zahraničí zlevňuje.

Naopak zhruba dvě třetiny finální hutní produkce se vyváží. Více než 90 procent směřuje do evropských zemí, nejvíce do Německa, Polska, na Slovensko a do Itálie.

Rychle roste v Česku i celková spotřeba ocelářských výrobků. Na jednoho obyvatele ČR nyní připadá ročně 633 kilogramů. To je výrazně více, než je například průměr zemí evropské sedmadvacítky, který loni dosáhl 395 kilogramů na obyvatele a rok. Na celkové spotřebě se 80 procenty podílejí kovovýroba, výroba dopravních prostředků, stavebnictví a strojírenství.

I přes nárůst výroby v posledních letech již zřejmě produkce oceli nevystoupá na rekordní hodnoty z konce 80. let. Tehdy se v Česku vyrábělo zhruba 11 milionů tun surové oceli. "Kapacitní možnosti tuzemských firem v současné době jsou u surové oceli 8,8 milionu tun," řekl Raab.

V celém Československu se v rekordním roce 1988 vyrobilo 15,8 milionu tun oceli, hutnictví železa zaměstnávalo v té době téměř 170.000 lidí. Poté začala produkce oceli rychle klesat, řada výrobních kapacit byla zlikvidována. Na dně se výroba oceli ocitla s 5,6 milionu tun v roce 1999. V hutnictví nyní pracuje asi 23.000 lidí.

Podle údajů Mezinárodního institutu pro železo a ocel (IISI) se celosvětová produkce surové oceli zvýšila loni o 7,5 procenta na rekordních 1,34 miliardy tun. Růst byl sice o něco mírnější než v roce 2006, přesto již pátým rokem po sobě dosahuje sedmiprocentního tempa. Více než 36 procent celosvětové produkce oceli je z Číny.

Světový ocelářský boom by podle poradenské firmy EuroStrategy Consultants měl pokračovat ještě dalších pět až let. Do roku 2017 by mohla spotřeba vzrůst o 71 procent, a převýšit tak hranici dvou miliard tun za rok. Tahounem růstu mají být hlavně země BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK