Euro stouplo na nový rekord k dolaru

10.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. dubna (ČTK) - Euro před dnešním rozhodnutím Evropské centrální banky o sazbách posilovalo vůči dolaru a vystoupilo na nový rekord. Po odpoledním projevu šéfa ECB Jean-Clauda Tricheta, který výrazně nezměnil svůj pohled na vývoj ekonomického růstu a inflace v eurozóně, však část zisků smazalo. Obchodníci se poté rozhodli vydělat na posílení eura, a evropskou měnu prodávali, což přispělo až k jejímu poklesu pod 1,58 USD.

Kolem 17:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,5792 USD. Během dopoledne se však vyšplhalo až na rekordních 1,5912 USD. Dolar vůči jenu oslabil o 0,8 procenta na 100,96 JPY. Euro k jenu kleslo o 0,9 procenta na 159,41 JPY.

ECB dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na čtyřech procentech. Podle analytiků komentář Tricheta potvrdil, že ECB ještě není připravena snížit úrokové sazby, což bylo v souladu s očekáváním. Proto někteří obchodníci začali měnit své investiční pozice, které uzavřeli před tiskovou konferencí ECB.

"Před tiskovou konferencí se čekalo, že překvapí trhy více jestřábím komentářem. V základě však udržel stejný tón," komentoval Trichetova slova stratég společnosti Tempus Consulting Mark Meadows.

Euro oslabilo i přes nepříznivé statistické údaje z USA. Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že deficit zahraničního obchodu v únoru stoupl o 5,7 procenta a byl nejvyšší od listopadu. Analytici naopak čekali snížení deficitu, protože se domnívali, že pokles ekonomiky Spojených států sníží i poptávku po dovozu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK