Akcie Philip Morris na burze spadly o 11 pct

17.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Pražská burza v závěru čtvrtečního obchodování oslabila, reagovala tak na situaci na okolních trzích. Výrazně si pohoršily akcie tabákové společnosti Philip Morris a textilní společnosti Pegas Nonwovens. Index PX byl v závěru níže o 0,33 procenta na 1532,6 bodu. Výsledky ČTK převzala z burzy.

Podle obchodníka Patria Finance Michala Valentíka pražská burza následovala okolní trhy, které negativně reagovaly na horší než trhem očekávané výsledky společností Nokia, Merrill Lynch a Pfizer. "Likvidita byla minimální a investoři čekali na výsledky amerických společností, což byl úvod do druhé části seance, kdy se aktivita zvýšila a burza se začala posouvat níže," řekl Valentík.

O silných 11,36 procenta na 6280 korun spadly akcie tabákové společnosti Philip Morris. Podle Valentíka oslabily kvůli prvnímu dni obchodování bez nároku na dividendu. Výrazněji si pohoršily také cenné papíry textilní společnosti Pegas Nonwovens, které klesly o více než pět procent na 483,8 koruny. Více než procento ztratily akcie Komerční banky, Telefóniky 02 a výrobce léčiv Zentivy.

Naproti tomu rostly akcie energetické společnosti ČEZ, které přidaly 1,36 procenta na 1190 korun. Akcie developerské společnosti ECM si polepšily o 0,63 procenta na 784 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK