HN: Na český bankovní trh vstoupí poprvé v historii Rusové

18.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Na český bankovní trh vstupuje první banka, kterou budou vlastnit Rusové. Podle Hospodářských novin je už jen otázkou hodin, kdy Česká národní banka udělí licenci Bance mezinárodní spolupráce, dceřiné firmě První česko-ruské banky (PČRB). Termín pro rozhodnutí vyprší totiž ČNB již tuto neděli, píšou HN.

"Centrální banka se k výsledku licenčního řízení nevyjádří dříve, než bude pravomocně ukončeno," řekl HN Pavel Zúbek z tiskového oddělení ČNB.

O licenci už PČRB v minulosti neúspěšně žádala, Česká národní banka ale žádost zamítla kvůli údajně nevyjasněné majetkové struktuře banky.

Problém s vlastnickou strukturou už banka zřejmě nemá. Firmu z bezmála 75 procent ovládl šéf banky Roman Popov, druhým vlastníkem je Viktor Lorenc, který stojí v čele ruského dodavatele plynu Strojtransgaz. Vstup banky je významný i pro ruskou státní plynárenskou společnost Gazprom, která má být podle informací HN tím, kdo ve skutečnosti ruskou banku kontroluje.

PČRB zatím působí v Rusku a podílí se hlavně na financování česko-ruského obchodu.

V Česku chce být PČRB klasickou komerční bankou. Vedle úvěrů a hypoték chce poskytovat služby i středně velkým podnikům. "Banka se bude nejspíš zaměřovat hlavně na specifickou klientelu menšin v Česku. Nejenom lidí z Ruska, ale z východu obecně," řekl již dříve Hospodářským novinám bankovní analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK