ŘSD zahajuje stavbu dalšího úseku R4

18.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 18. dubna (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) příští týden oficiálně zahajuje stavbu dalšího úseku rychlostní silnice R4 mezi Třebkovem a Miroticemi na Písecku. Jde o téměř šest kilometrů vozovky, která naváže na loni dokončenou mimoúrovňovou křižovatku na Nové Hospodě u Písku. Nový čtyřpruhový úsek, jež je součástí hlavního tahu z Prahy na Strážný, by měl řidičům začít sloužit v polovině roku 2010. Jeho vybudování přijde na bezmála jednu miliardu korun. ČTK údaje získala od ŘSD.

Trasa nové silnice povede od osady Třebkov ke křižovatce u obce Radobytce, kde čtyřpruh naváže na obchvat Mirotic. Její součástí je pět mostů a tři přeložky vedlejších cest. Stavitelská firma opraví i most přes Luční potok, nově vznikne podchod pro pěší v Radobytcích. V jednom místě, zhruba v délce 600 metrů, se počítá s oplocením silnice. Silničáři tak chtějí zabránit srážkám aut se zvěří.

"Příprava celé stavby probíhá již od roku 1970, kdy byla vypracována studie přeložky silnice I/4 řešící obchvat Mirotic a navazující úsek Mirotice-Nová Hospoda," píše se v materiálech ŘSD.

Řidičů by se práce na novém úseku neměly výrazně dotknout. Trasa je podle projektantů navržena tak, aby se během výstavby jezdilo dál co nejvíc po stávající dvouproudé silnici. Ta s otevřením nového úseku nezmizí. Stane se z ní silnice druhé třídy, která bude sloužit pro místní dopravu.

Do budoucna má čtyřproudá silnice vést až ke křižovatce Skalka na Příbramsku, kde se výstavba takzvané strakonické silnice před 20 lety zastavila. Dostavba celé R4 ale potrvá dalších několik let.

Slavnostní položení základního kamene nového úseku se uskuteční v úterý 22. dubna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK