Roman prodal 120.000 akcií ČEZ

18.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Generální ředitel energetické společnosti ČEZ Martin Roman prodal v úterý 120.000 akcií firmy, které získal z motivačního opčního programu. Za kus dostal na burze 1191 korun, vyplývá z webových stránek České národní banky, kam musí manažeři obchody hlásit. Celkem tak jde o částku 142,92 milionu Kč. Ve stejný den Roman uplatnil 450.000 akciových opcí při ceně 139 Kč za akcii.

Předseda představenstva nejziskovějšího domácího podniku tak prodal část z celkem 750.000 akcií, které v ceně 139 korun za kus získal za své první funkční období. Na stejnou porci akcií si Roman přijde i díky opětovnému jmenování do čela firma na další čtyři roky počínaje letošním únorem.

Uplatnění opce může podle serveru Patria Online souviset s končícím zpětným odkupem vlastních akcií společnosti ČEZ, během něhož už firma stáhla z trhu 9,6 procenta cenných papírů. ČEZ tak díky tomu bude moci vykoupit více. Zákon totiž nedovolují společnosti, aby měla na účtu více než 10 procent vlastních akcií. ČEZ jich část "schovával" právě pro své manažery.

Opční program byl v ČEZ zaveden v roce 2001. Členům představenstva a asi dvacetičlenného výkonného výboru umožňuje zakoupit akcie firmy za cenu před jejich nástupem do funkce a následně je při růstu akcií prodat.

Cílem programu je zainteresovat manažery na zhodnocování firmy pro akcionáře. Firma kvůli kritice v roce 2006 pravidla programu zpřísnila. Nová pravidla omezují potenciální výnos na maximálně dvojnásobek růstu ceny akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK