Česko bude možná hledat pro ČSA domácího investora (OPAK.)

21.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Vláda by mohla nabídnout většinový podíl v Českých aeroliniích (ČSA) domácí společnosti nebo konsorciu s českou majoritou, aby si společnost...

...udržela status národního přepravce, uvedli v pátek vládní představitelé.

Kdyby se totiž národní aerolinie zprivatizovaly do rukou zahraničního strategického investora, mohly by přijít o některé z nejziskovějších destinací mimo Evropskou unii kvůli striktním mezinárodním pravidlům.

"Naše podmínka je zachování statusu národního přepravce," uvedl Tomáš Uvíra, vrchní ředitel správy majetku na Ministerstvu financí.

Vláda na začátku dubna zahájila výběr privatizačního poradce, který by měl stanovit harmonogram a způsob prodeje státních 91,5 procenta akcií. Česko chce najít nového majitele pro ČSA do konce letošního nebo na začátku příštího roku.

Také konkrétní způsob, jak zachovat status národního přepravce, by měl být formulován až v podmínkách privatizace, uvedl Uvíra v písemné odpovědi na otázky Reuters.

"Konsorcium (s českou většinou a účastí zahraničního investora) je řešení. Nicméně toto není specifikum privatizace v České republice, je to obvyklou podmínkou v privatizacích a jednotlivé státy zachování statusu národního dopravce řeší různými způsoby."

"Jiné řešení je vyjednání nových mezivládních dohod - touto cestou šlo například Švýcarsko, kde uzavření dohod trvalo dva roky. To by byla otázka několika let a negativně by se projevilo na privatizačním procesu, přičemž není zaručeno, že by naše protistrany s vyjednáním nových dohod souhlasily," dodal.

Situace by se mohla dále zkomplikovat v případě, že by ČSA ovládla firma nesídlící v Evropské unii, protože by se tím aerolinkám ztížil přístup ke trasám v rámci bloku.

Náměstek ministra financí Ivan Fuksa uvedl pro páteční vydání Mladé fronty Dnes, že očekává zájem významných světových aerolinií, jako jsou Lufthansa <LHAG.DE>, British Airways <BAY.L>, Aeroflot <AFLT.MM> nebo letecké společnosti z Číny či Jižní Koreje.

Fuksa nicméně nevysvětlil, jak by se zájem strategického investora skloubil s podmínkou zachování české majority.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK