Wall St silně vzrostl; tahouny Caterpillar, Google

21.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie v pátek silně vzrostly, když přední internetová firma Google a výrobce těžké techniky Caterpillar ukázaly odolnost vůči...

...zpomalující ekonomice díky výsledkům, jež předčily skromná očekávání trhu na Wall Street.

Vzestup podporovala také Citigroup, jež pomohla indexu blue chips Dow Jones k nejlepšímu týdennímu výsledku od února.

Investory uklidňovalo, že největší americká banka podniká agresivní kroky k vyřešení kreditních potíží, jež jí způsobily poslední kvartální ztrátu. To živilo naději, že úvěrová krize se blíží ke konci. Akcie Citigroup <C.N> přidaly 4,5 procenta.

Týdnu vévodily silné výsledky Caterpillaru, Googlu a dalších firem, jež vytvářejí značnou část zisku mimo Spojené státy.

Výsledky pomáhaly investorům překonávat trvající strach z dopadu úvěrové krize na podnikání a spotřebitelské výdaje.

Caterpillar <CAT.N> vyskočil o 8,5 procenta poté, co firma vnímaná jako barometr situace v průmyslu vykázala za první kvartál zisk nad odhady trhu [ID:nSCH843340].

V technologickém sektoru vystřelil Google <GOOG.O> o 20 procent poté, co jeho výsledky smetly obavy ze zpomalení internetové reklamy. Firma totiž uvedla, že nevidí žádný dopad oslabující americké ekonomiky.

"To, co dnes vidíme na trhu, je ve skutečnosti mikrokosmos celého týdne," řekl Subodh Kumar, hlavní investiční stratég Subodh Kumar & Associates. "Trh je připraven odměnit firmy, jež vykáží silné zisky."

Index Dow Jones <.DJI> vyskočil o 1,81 procenta na 12.849,36 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> vzrostl o 1,81 procenta na 1390,33 bodu. Technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> vylétl o 2,61 procenta na 2402,97 bodu.

Za celý týden stouply indexy Dow Jones a S&P 500 shodně o 4,3 procenta, Nasdaq se vyšplhal o 4,9 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK