Evrop.akcie asi oslabí; sleduje se Nestlé, Novartis

21.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie zřejmě zahájí pondělní seanci mírným poklesem a dají si pauzu po pátečním prudkém vzestupu. Pokles by mohly brzdit nad očekávání...

...silné výsledky Novartisu <NOVN.VX> a Nestlé <NESN.VX>.

Asijské trhy přes noc zářily díky úlevě, že to nejhorší z úvěrové krize by už mohlo být pryč, a čerpaly podporu z nečekaně silných výsledků amerických firem jako Google <GOOG.O>, Caterpillar <CAT.N> a Honeywell <HON.N>.

V 8:30 ubíraly futures na indexy Eurostoxx 50 <STXEM8> a DAX <FDXM8> 0,1 procenta, zatímco futures na CAC-40 <FCEc1> posilovaly o 0,1 procenta.

Londýnští makléři očekávají, že britský index FTSE 100 <.FTSE> zpočátku posílí o 7 až 13 bodů.

Pozornost bude poutat finanční sektor s tím, jak se Royal Bank of Scotland <RBS.L> chystá tento týden oznámit největší emisi akcií s přednostním právem odkupu v Evropě a ztráty ze špatných investic přesahující 10 miliard dolarů.

Podporu by mohla poskytnout Bank of England, jež má v pondělí odhalit plán na výměnu vládních dluhopisů v objemu 50 miliard liber za riskantnější hypoteční dluhy v držení bank, aby zmírnila dopad kreditní tísně na žadatele o půjčky.

Švýcarská farmaceutická firma Novartis vykázala nárůst zisku za první kvartál o 10 procent na 2,31 miliardy dolarů, a snadno tak překonala odhady trhu.

Nestlé oznámila vzestup tržeb za první tři měsíce roku o 6 procent na 25,7 miliardy švýcarských franků, když nárůst objemu a cen pomáhal největší potravinářské skupině na světě překonat tlak slabšího dolaru.

Ceny americké ropy <CLc1> se držely těsně pod čerstvým rekordem 117,05 dolaru za barel. Tón trhu udávaly obavy z výpadků dodávek z Nigérie a vyjádření kartelu OPEC, jenž uvedl, že nevidí důvody k navýšení produkce.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK