Analytici: Slovenské koruny je nejlepší utratit

18.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. května (ČTK) - Čechům, kteří mají slovenské koruny a nechtějí si příliš lámat hlavu nad tím, jak s nimi před přechodem Slovenska na euro co nejvýhodněji naložit, doporučují odborníci je utratit. Tedy například vyrazit na Slovensko za nákupy nebo turistikou. Jinou možností je vyměnit slovenské koruny za českou nebo jinou měnu v tuzemsku, což je spojeno s poplatky, případně měnu našich východních sousedů držet a spekulovat na příznivější podmínky. Přechod Slovenska na euro se očekává od ledna 2009.

Množství slovenského oběživa v rukách Čechů je podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška relativně malé. "Nejlepší radou, jak se slovenských korun zbavit, je utratit je. Možná se i kvůli tomuto záměru zvýší letošní počet Čechů trávících dovolenou na Slovensku," uvedl.

Na měnových trzích by se zřejmě kurz měl vyvíjet spíše ve prospěch slovenské měny, proto ti, kteří mají v plánu směnit slovenské koruny za české, nemusejí pospíchat. "Pro ty, kdo nechtějí moc spekulovat, je nejlepší taktika směnit teď půlku a druhou těsně před dovolenou," radil analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Petr Zámečník ze serveru www.investujeme.cz by prodávat slovenské koruny vůbec nedoporučoval. "Lze očekávat, že do přijetí eura bude i nadále slovenská koruna posilovat výraznějším tempem než koruny české, u nichž je přechod na společnou evropskou měnu v nedohlednu," mínil.

K případné výměně lze využít směnárny a peněžní ústavy. Například Československá obchodní banka zprostředkovává na svých pobočkách výměnu slovenských korun za jinou měnu nebo umožní vklad na účet v jiné měně. "Od 1. ledna 2009 je možné měnit slovenské koruny za jinou měnu pouze na Slovensku," upozornil Tomáš Kopecký z tiskového oddělení ČSOB.

Velký zájem Čechů kvůli slovenským korunám odborníci nečekali. "Že by měly být nějaké návaly ve směnárnách, to tedy ne. Žijeme v době platebních karet a bankomatů," poukázal Michl. "Několik dotazů na vývoj slovenské koruny jsme obdrželi, neřekl bych ale, že jich je více než ostatních," doplnil Zámečník.

Pevný kurz, za nějž si budou Slováci měnit koruny za eura, EU stanoví v červenci. Ekonomové očekávají kurz v dohledu současných hodnot, tedy kolem 31 až 32 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK