Wall St zavřel téměř beze změn, pomáhaly energie

19.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie zavřely v pátek bez větších změn, když prudce rostoucí ceny ropy pomáhaly vzhůru energetickým titulům a neutralizovaly propad...

... spotřebitelské důvěry na 28leté dno.

Akcie firem Exxon Mobil <XOM.N> a Chevron <CVX.N> přidaly přes 1 procento, čímž podpořily indexy Dow Jones a S&P 500.

Ceny ropy <CLc1> v New Yorku zavřely na rekordním maximu nad hranicí 126 dolarů za barel, když je podpořil slabší dolar a předpověď Goldman Sachs, že černé zlato dosáhne úrovně 141 dolarů za barel. Během seance ropa dosáhla čerstvého vrcholu těsně pod hranicí 128 dolarů za barel.

Zvýšené ceny ropy ovšem srážely níž další sektory. Index maloobchodních titulů S&P <.RLX> klesl o 1,1 procenta. Jeho sestup brzdila společnost Nordstrom <JWN.N>, jež vykázala výsledky nad očekáváním trhu. Její akcie stouply o 3,1 procenta.

Index spotřebitelské důvěry Spojených států v květnu podle předběžných údajů Michiganské univerzity spadl [ID:nSCH650177], když krátkodobá očekávání ohledně inflace dosáhla nejvyšších hodnot od období stagflace na začátku 80.let minulého století.

Spotřebitelské výdaje představují "kolem dvou třetin až 75 procent americké ekonomiky. Vezmeme-li ceny energií a oslabení cen nemovitostí v klíčových regionech, tyto aspekty oslabují spotřebitele, což se odráží v číslech o sentimentu," řekl Subodh Kumar, investiční stratég u firmy Subodh Kumar & Associates.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> umazal 0,05 procenta na 12.986,80 bodu, zatímco širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> přidal 0,13 procenta na 1425,35 bodu. Technologický Nasdaq Composite Index <.IXIC> odepsal 0,19 procenta na 2528,85 bodu.

Za celý týden stoupl index Dow Jones o 1,9 procenta, S&P vzrostl o 2,7 procenta a Nasdaq vyskočil o 3,4 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK