Tržby maloobchodu po čtyřech letech růstu klesly o 2,1 procenta

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. května (ČTK) - Tržby maloobchodu v březnu po více než čtyřech letech nepřetržitého růstu meziročně sestoupily o 2,1 procenta. Meziroční pokles tržeb se projevil u potravin i nepotravinářského zboží. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Výsledky ovlivnil proti loňsku nižší počet pracovních dnů a chladnější počasí.

Sezónně očištěné tržby v maloobchodě bez motoristického segmentu se v březnu meziměsíčně reálně snížily o 0,6 procenta, meziročně se zvýšily o 0,7 procenta.

Sezónně neočištěné tržby za potraviny klesly o tři procenta a za nepotravinářské zboží o 1,4 procenta, uvedl ČSÚ. Kromě nižšího počtu pracovních dní ovlivnila březnové tržby v některých typech prodejen i mimořádně vysoká loňská základna. Neobvykle teplé počasí totiž loni urychlilo nákupy typické pro pozdější jarní období. Letos v březnu naopak panovalo zimní počasí, které nákupům nepřálo.

Největší podíl na celkovém úbytku tržeb v březnu měly prodejny drogistického, farmaceutického a kosmetického zboží, které vykázaly i nejvyšší pokles tržeb, a prodejny se smíšeným zbožím s převahou potravin. "Zpomalení tempa růstu zaznamenal podílově málo významný maloobchod provozovaný prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby, dále prodej ve specializovaných prodejnách textilu a obuvi a také domácích potřeb," stojí ve zprávě ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK