ČSÚ: Tržby za služby stouply v 1. čtvrtletí meziročně o 8,6 pct

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. května (ČTK) - Tržby v odvětví tržních služeb v prvním čtvrtletí meziročně bez sezónního očištění stouply o 8,6 procenta, což byl největší růst od roku 2000. Sezónně očištěné tržby se proti předchozímu čtvrtletí zvýšily reálně o 2,3 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Všechna sledovaná odvětví zaznamenala meziroční nárůst. Nejrychleji, o 9,4 procenta, se zvedly tržby v ostatních podnikatelských činnostech.

V činnostech v oblasti výpočetní techniky se tržby meziročně zvýšily o 6,2 procenta především zásluhou vývoje databank i zpracování dat a poradenství a dodávek softwaru. Pouze opravy kancelářských strojů zaznamenaly pokles.

V ostatních podnikatelských činnostech tržby meziročně vzrostly ve všech sledovaných skupinách činností. Dvouciferný růst, o 17,2 procenta, přetrvával z předchozího čtvrtletí za zprostředkování pracovních sil. Tržby u architektonických a inženýrských činností se zvedly o 16,5 procenta. Pátrací agentury přispěly růstem o 10,4 procenta.

Tržby za právní, účetní a daňové poradenství meziročně vzrostly o 8,4 procenta. Stále rostla poptávka po službách úklidových agentur, jejichž tržby stouply o 7,6 procenta. Ve skupině činností označovaných jako různé podnikatelské činnosti, kam patří například fotografické, balící, překladatelské služby a pořádání výstav, ČSÚ zaznamenal růst o 8,1 procenta. Nejpomaleji, o 3,8 procenta, se zvyšovaly tržby za reklamu.

Na růstu tržeb za ostatní činnosti převážně osobního charakteru o 4,2 procenta se podílel jak nárůst u kadeřnických, kosmetických a pohřebních služeb, tak i praní a chemické čištění. Činnosti převážně osobního charakteru rostly nejvíce za posledních 11 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK