Spolchemie nebude ručit Oleofinu

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 19. května (ČTK) - Ústecká Spolchemie nebude ručit společnosti Oleofin za úvěr na vybudování výroby glycerinu, který je klíčovou složkou pro výrobu epichlorhydrinu v ústecké chemičce. Návrh, který dnes měla schvalovat valná hromada Spolchemie, vedení podniku stáhlo. Předseda představenstva Spolchemie Martin Procházka, který je zároveň předsedou představenstva Oleofinu, ČTK po jednání hromady řekl, že Oleofin nakonec glycerin pro Spolechemii vyrábět nebude.

Spolchemie si podle něho zajistí dodávky klíčové suroviny z jiných zdrojů, bude ji například nakupovat na německém trhu jako dosud. Epichlorhydrin, na jehož výrobu glycerin potřebuje, je složkou pro výrobu pryskyřic, které jsou hlavním výrobním artiklem Spolchemie.

Obě společnosti jsou propojeny nejen personálně, ale i majetkově. Největší akcionář Spolchemie společnost Via Chem Group vlastní polovinu společnosti Campaspol, která je jediným akcionářem Oleofinu.

Valná hromada dnes pouze zvolila nového člena dozorčí rady, kterým se stal Jan Schmidt.

Spolchemie vykázala podle auditovaných výsledků za rok 2007 zisk 243 milionů korun při tržbách 4,6 miliardy korun. Konsolidovaný zisk skupiny, do které patří i dceřiné společnosti nebo firmy, ve kterých má Spolchemie majetkovou účast, například Epispol, dosáhl loni 297 milionů korun. Letos chce společnost dosáhnout konsolidovaného zisku 305 milionů korun při tržbách 5,8 miliardy korun. Investice plánuje za 1,2 miliardy korun.

Na konci roku 2007 ve Spolchemii pracovalo 983 zaměstnanců a v Epispolu 43 zaměstnanců. Jejím většinovým vlastníkem je společnost Via Chem Group, která má podíl i v ústecké Setuze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK