VERZE 2-Šéf Unipetrolu čeká výrazný růst tržeb petrochemie

19.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává výhled na investice v letošním...

...roce)

Tržby holdingu Unipetrol <UNPEsp.PR> z odvětví petrochemie by měly letos výrazně stoupnout díky nízké srovnávací základně z loňského roku a zvýšení výrobních kapacit, uvedl v pondělí generální ředitel François Vleugels v on-line rozhovoru.

"Tržby petrochemického segmentu by se měly oproti minulému roku významně zvýšit vzhledem k negativním dopadu odstávek z důvodu údržby v roce 2007 a růstu kapacity etylenové jednotky," uvedl Vleugels v rozhovoru pro investiční portál www.patria.cz

"Reálné zvýšení kapacity jednotky činí 6 procent v roce 2008 a dalších 6 procent v roce 2009," dodal.

Rafinerskou produkci by pak mělo posílit zvýšení kapacity hydrokrakovací jednotky na 1,8 milionu tun z 1,5 milionu.

"V segmentu rafinace je hlavním zdrojem růstu zvýšení hydrokrakovací kapacity. Očekáváme 10procentní nárůst celkového zpracovaného objemu oproti roku 2007 a přibližně 12procentní nárůst velkoobchodu motorovými palivy," řekl také.

Unipetrol minulý týden zklamal trh vyšším než očekávaným propadem zisku za první čtvrtletí, jejž zapříčinily vysoké ceny ropy negativně ovlivňující jeho marže.

Firma však současně potvrdila výhled pro celý rok 2008, i když méně sebevědomě než před třemi měsíci [ID:nKOR550059].

Vleugels v on-line rozhovoru dále uvedl, že čeká letos nižší investice proti původně oznámeným zhruba 5 miliardám korun.

"Na základě našich zkušeností pravděpodobně utratíme méně, než je vyčleněná částka, kvůli dlouhým dodacím lhůtám řady materiálů na přehřátém stavebním trhu," řekl.

Přibližně 60 procent z celkových investic by mělo podle šéfa Unipetrolu směřovat do petrochemie včetně nové butadienové jednotky společného podniku s firmou Synthos.

Zhruba 30 procent prostředků by mělo skončit u rafinerií a zbytek investic by měl připadnout na síť čerpacích stanic Benzinu a další oblasti.

Vleugels také zopakoval bez bližších informací, že holding hledá možnosti akvizic ve třech klíčových segmentech: rafinaci, petrochemii a retailovém prodeji pohonných hmot.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK