Podle EU jsou ceny potravin již za vrcholem a budou klesat

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. května (zpravodaj ČTK) - Ministři zemědělství Evropské unie se v Bruselu shodli, že ceny potravin, které v posledních měsících lámaly jednu rekordní hranici za druhou, jsou již za svým vrcholem. Nyní by spotřebitelé měly být spíše svědkem jejich poklesu, především kvůli rostoucí dodávce, uvedla ve společném tiskovém prohlášení Rada EU.

Evropská unie se nicméně shodla, že navzdory možnému poklesu cen, uvolní dalších 60 milionů eur (1,5 miliardy korun) na potravinovou pomoc pro rozvojové země, které jsou vývojem na trhu zasaženy nejvíce. Řadu z nich navíc v posledních týdnech zasáhly sociální bouře. Nejvíce peněz z evropských fondů by měly dostat africké země. Celková suma se odhaduje až na 1,2 miliardy eur (asi 30 miliard korun).

"Ceny se dost možná budou ve střednědobém výhledu pohybovat kolem úrovně, které nedosáhly během několika desetiletí. Ale nemyslíme si, že by měly vytrvat na rekordní úrovni, kterou stanovily v posledních měsících," uvedla eurokomisařka pro zemědělství Marian Fischer Boelová.

Podle ní za nevídaným růstem kromě neúrody stojí především problémy v dodávce. Například Rusko s Ukrajinou v poslední době stanovilo výrazná omezení pro vývoz obilovin. Vývoji na trhu příliš neprospěla ani americká podpora výroby biopaliv, která například spotřebuje čtvrtinu produkce kukuřice v USA.

Evropská komise kvůli přetrvávajícím vysokým cenám potravin minulý týden navrhla prodloužit platnost nulových dovozních cel na obilí a zároveň předpověděla pokles cen mléčných výrobků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK