Členové EBRD schválili budoucí úvěrování Turecka

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 19. května (ČTK) - Členské země Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) podpořily plán přijmout Turecko mezi země, které mohou získávat od této rozvojové banky úvěry a investice. Rozhodnutí přijmout Turecko je součástí snahy banky vypracovat nový záběr činností ve změněných podmínkách, kdy řada bývalých komunistických zemí již dokončila tržní transformaci. EBRD dnes končí své výroční zasedání v Kyjevě.

Plán přijmout Turecko schválilo všech 63 členů EBRD. Objevily se však obavy, že snahy rozšířit geografický záběr by mohly narušit zaměření banky na pomoc zemím v transformaci a vést k překrývání aktivit s jinými mezinárodními úvěrovými institucemi.

EBRD byla založena v roce 1991, aby pomáhala bývalým komunistickým zemím střední a východní Evropy a Sovětského svazu s transformací na tržní ekonomiku. Vzhledem k tomu, že transformace ve střední Evropě a Pobaltí je prakticky dokončena, přesměrovává banka v posledních letech své aktivity dále na východ a na Balkán.

Turecko o status země, která může od EBRD dostat úvěry, požádalo minulý měsíc. Rozhodnutí by měla banka přijmout do konce října. Turecko je přitom jedním z akcionářů banky.

EBRD již loni ukončila investování v České republice. Do roku 2010 přestane investovat i v dalších sedmi zemích - na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Slovinsku, Estonsku, Lotyšsku a Litvě.

Zástupce Spojených států David McCormick v Kyjevě uvedl, že EBRD stojí před úkolem buď přesunout těžiště, nebo ukončit činnost, jak původně její zakladatelé předpokládali. Názor, podle něhož již EBRD své poslání završila, dnes vyjádřila Austrálie. Tato země se proto rozhodla, že v roce 2010 z EBRD vystoupí.

Austrálie také hlasovala proti využití 1,1 miliardy eur z loňského zisku na další investice a vyslovila se pro výplatu dividend členským zemím. Větších investic od EBRD se naopak domáhalo Rusko. Náměstek ministra financí Dmitrij Pankin hlasoval proti plánům rozdělení zisku, podle nichž se má značná část volných peněz uložit do rezerv, a doporučoval utratit peníze na investice do infrastruktury v regionu.

Nový prezident EBRD Thomas Mirow ujistil, že bude reagovat, pokud budou akcionáři požadovat širší revizi operací banky. "Samozřejmě se o to budu starat," řekl Mirow, který byl dnes zvolen akcionáři. Dosavadní náměstek německého ministra financí Mirow ve funkci nahradí Francouze Jeana Lemierra, kterému po osmi letech skončí v červenci mandát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK