CCS: Nafta zdražila minulý týden o korunu

26.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. května (ČTK) - Zdražování pohonných hmot, které během května zasáhlo Česko, pokračovalo i v minulém týdnu. Nejprodávanější benzin Natural 95 podražil u tuzemských čerpacích stanic během uplynulých sedmi dnů o 35 haléřů na 32,28 koruny za litr. Cena motorové nafty se zvýšila obdobně jako před týdnem v průměru téměř o korunu na 34,35 Kč/l. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti CCS.

Nejdražší pohonné hmoty jsou několikátý týden po sobě v Praze. Lidé zaplatí u čerpacích stanic v hlavním městě v průměru 32,85 koruny za litr benzinu, nafta vyjde u pražských pump na 34,82 Kč/l.

Benzin i nafta prodávají nejlevněji, stejně jako před týdnem, pumpy Olomouckém kraji. Bezolovnatý benzin je zde k mání za 31,88 koruny za litr, nafta stojí průměrně 33,84 Kč/l. Olomoucký kraj je jediný, kde vyjde litr benzinu na méně než 32 korun. U nafty nepřekročila cena za litr hranici 34 korun ještě v Královéhradeckém kraji.

Benzin zdražil nejvýrazněji na Vysočině, kde cena stoupla o 50 haléřů. Nejméně vzrostla cena naturalu v Karlovarském kraji a Jihočeském kraji, kde je o 25 haléřů dražší než před sedmi dny.

S více než korunovým zdražením na litr nafty se setkají řidiči v krajích Středočeském, Plzeňském a Zlínském. O 87 haléřů, tedy ze všech 14 krajů nejméně, stoupla cena dieselu shodně v krajích Moravskoslezském a Karlovarském.

Ceny pohonných hmot letos nejprve zhruba do poloviny února klesaly, poté začaly růst. Nafta zdražovala rychlejším tempem než benzin, jehož cena po řadu týdnů i stagnovala. Výrazný růst nastal v souvislosti s rekordními cenami ropy na přelomu dubna a května. Ještě před měsícem stál natural o 1,70 Kč/l méně a litr nafty se prodával v průměru o 2,70 Kč levněji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK