Akcie Zentivy se budou nadále obchodovat v RM-Systému

27.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Akcie výrobce léčiv Zentiva bude možné nadále prodávat a nakupovat na burze RM-Systém. Tento trh nejprve ukončí obchodování s akciemi Zentivy na oficiálním trhu od 28. dubna stejně jako pražská burza, ale od 30. dubna akcie Zentivy převede na takzvaný volný trh, kde nejsou tak přísné informační povinnosti pro emitenty. ČTK to dnes oznámil ředitel pro strategii a marketing RM-Systému Jiří Vodička.

"RM-Systém reaguje na přání drobných akcionářů a ponechá nadále akcie Zentivy na burzovním trhu," uvedl Vodička. Akcie Zentivy se v RM-Systému nyní obchodují kolem ceny 1057 korun, což představuje v porovnání s pátkem pokles o 5,3 procenta.

Drtivou většinu akcií vlastní francouzská společnost Sanofi-Aventis, která podle analytiků ovládá přes 98 procent akcií Zentivy. O stažení akcií z obchodování na burzách požádala sama Zentiva. Podle Vodičky může být pro drobné investory obchodování zbylého malého podílu stále atraktivní.

Stejným způsobem, jako se budou v RM-Systému od 30. dubna obchodovat akcie Zentivy, se obchodují například akcie společností Tatra nebo Vítkovice, dodal Vodička.

Na pražské burze po vyřazení akcií Zentivy klesne počet akcií v hlavním indexu PX na 12. Zentiva má v indexu pátý nejsilnější podíl asi 6,5 procenta. Vyřazením Zentivy se zvýší vliv zbylých emisí, uvedl mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík.

Cenné papíry Zentivy již od pátku není možné obchodovat na londýnské burze, kde byly umístěné takzvané globální depozitní akcie.

Akcie Zentivy dlouhodobě patří k nejobchodovanějším na tuzemském kapitálovém trhu. Zentiva také byla podle obchodníků průkopníkem pravého kapitálového trhu v tuzemsku, když jako první před pěti lety vstoupila na pražskou burzu veřejným úpisem akcií. Do té doby akcie přicházely na pražskou burzu státem organizovanou kuponovou privatizací.

Zentiva se zaměřuje na výrobu takzvaných generik, což jsou levnější kopie originálních léků, kterým vypršela patentová ochrana. Analytici očekávají, že Sanofi-Aventis se bude snažit získat sto procent akcií Zentivy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK