Janota chce napřesrok deficit pod 150 mld.

05.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Deficit státního rozpočtu v příštím roce by bylo dobré udržet pod 150 miliardami korun. Novinářům to dnes řekl budoucí ministr financí v úřednické vládě Jana Fischera Eduard Janota. Podotkl také, že se nebude chtít vrátit do funkce náměstka, až Fischerova vláda skončí a že zřejmě odejde ze státní správy.

"Pokud se podaří udržet 150 miliard v příštím roce, tak to bude podle mého názoru velmi dobré číslo," uvedl Janota. Podle něj bude schodek v roce 2010 odpovídat asi 4,6 až 4,7 procenta českého HDP. Pokud by vláda na krizi nijak nereagovala a nepřijala opatření navržená NERV, deficit by prý mohl dosáhnout až 6,7 procenta HDP.

Janota dále řekl, že Fischerova vláda vzhledem k situaci nemůže tlačit na rychlé přijetí eura. Podle něj to připadá v úvahu teprve ve chvíli, kdy se podaří splnit maastrichtská kritéria, především právě kritérium deficitu veřejných rozpočtů. Pro přijetí eura je nutné dodržet maximálně tříprocentní deficit.

Dosavadní náměstek ministra rovněž řekl, že funkci ve Fischerově vládě přijal jen proto, že v ní nemůže být současný ministr Miroslav Kalousek. S ním chce problematiku řízení resortu i nadále konzultovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK