HN: Firmu Česká mincovna chce koupit polský distributor mincí

16.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. července (ČTK) - Jediného českého výrobce mincí, bankovek a medailí, společnost Česká mincovna, chce podle dnešních Hospodářských novin (HN) koupit polský distributor mincí Inwestycje Alternatywne Profit (IAP).

"Firma s obratem 23 milionů eur chce totiž rozšířit své pole působnosti i do oblasti ražení mincí a akvizice České mincovny by pro to byla ideální," uvádí HN.

Společnost Česká mincovna,a.s. je stoprocentní dcerou Jablonex Group a do obchodního rejstříku by měla být zapsána během několika dnů. Od 1. srpna má pak tato nově vzniklá firma zajišťovat výrobu oběživa, pamětních mincí a medailí. Doposud totiž mince vyráběla stejnojmenná divize společnosti Jablonex Group.

Důvodem vyčlenění mincovny je podle předsedy představenstva nové firmy Miroslava Jotova právě její chystaný prodej.

"Chtěli bychom, aby mincovnu převzal někdo se zkušenostmi z oboru," uvedl pro ČTK začátkem července ředitel mincovny Jan Vízek. Proto také společnost Patria Finance oslovila s nabídkou hlavně mincovny v Evropské unii a také v Kanadě a USA a další subjekty z oboru.

"ČNB prodej České mincovny se zájmem sleduje. O postupu tohoto prodeje, který je záležitostí čistě privátní společnosti, není oficiálně informována," uvedl pro HN ředitel komunikace ČNB Marek Petruš.

Bižuterie Česká Mincovna byla nejmenší, ale nejdynamičtěji se rozvíjející divizí skupiny Jablonex Group. Na rozdíl od ostatních divizí její tržby každoročně stoupaly a její hospodaření bylo vždy ziskové. V loňském roce utržila 460 milionů korun, což představuje ve srovnání s rokem 2007 nárůst na více než dvojnásobek. "Zisk vzrostl ještě výrazněji na 60 milionů korun," poznamenal Vízek.

Pro letošní rok podle něj plánuje mincovna tržby kolem půl miliardy korun a 65 milionů zisku. "Za první pololetí roku jsme ale už utržili přes 392 milionů korun a vykazujeme zisk 36 milionů," dodal Vízek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK