Elektrárenské firmy možná nebudou dostávat povolenky zdarma

20.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Elektrárenské firmy včetně státem ovládané skupiny ČEZ možná nebudou dostávat zdarma část emisních povolenek výměnou za investice do modernizace výroby elektřiny. Proti se postavili senátoři z ústavně-právního výboru, výhrady měli i jejich kolegové z výboru hospodářského. Pokud se s jejich námitkami ztotožní i Senát jako celek, návrh vrátí k novému projednání sněmovně.

Návrh předpokládá, že ministerstvo životního prostředí vyzve do konce letošního října výrobce elektřiny, aby mu předložili potřebné podklady. Firmy na to budou mít čas do konce března příštího roku. Předkládat budou mimo jiné plán investic do vybavení a "čistých" technologií v objemu odpovídajícím nejméně předpokládané tržní hodnotě bezplatně přidělených povolenek. Alespoň polovinu z toho musí investovat do 31. prosince 2011. Ministerstvo pak předloží vládě tyto návrhy nejpozději do 30. června příštího roku.

Senátoři z hospodářského výboru návrh podpořili s konstatováním, že časová omezení "neodpovídají reálným možnostem výrobců elektřiny". Chtějí proto novelu, která by tato omezení upravila. Podmínky pro přidělování bezplatných povolenek se nelíbily ani finanční skupině J&T. "Pokud by energetické společnosti byly nuceny kupovat všechny povolenky již od roku 2013, mělo by to nejenom nepříznivý ekonomický vliv na samotné energetické společnosti, ale především negativní sociální dopady na spotřebitele elektřiny a odběratele tepla," uvedl již dříve partner skupiny Daniel Křetínský.

Návrh kritizovali ve sněmovně bývalí ministři Martin Bursík a Miroslav Kalousek, který označil přijetí úpravy za výlučně lobbistické rozhodnutí. Podle Bursíka návrh připraví stát v letech 2013 až 2020 o celkem 68 miliard korun, které dostane ČEZ. Snížení výrobních nákladů formou povolenek zdarma nepovede k levnější elektřině, dodal Bursík.

Úprava je součástí vládní novely zákona o spotřebních daních, kterou chtěl kabinet hlavně daňově podpořit některá biopaliva. Novela formou daňové úlevy u spotřební daně podporuje vysokoprocentní a čistá biopaliva první generace i biopaliva vyráběná z nepotravinářských komodit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK