Firmy s odsouzenými za vybrané činy ztratí přístup k tendrům

20.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Ministerstvo financí bude shromažďovat informace o osobách, které byly pravomocně odsouzeny za vybrané trestné činy poškozující finanční zájmy Evropských společenství. Následně nebudou moci firmy, v jejichž vedení takoví lidé figurují, získat veřejné zakázky. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválila vláda a který vychází z nařízení Evropské komise. Mezi vybrané trestné činy patří například podvod nebo úplatkářství.

"Cílem tohoto materiálu je zajistit plnění povinnosti České republiky jakožto členského státu Evropské unie spočívající v předávání informací o trestné činnosti poškozující finanční zájmy Evropských společenství Evropské komisi do ústřední databáze pro vyloučení," uvedlo MF.

Jednotlivé soudy budou podle směrnice předávat informace o pravomocných odsouzeních ministerstvu financí, které je následně odešle do ústřední databáze Evropské komise. Zároveň ředitel Rejstříku trestů zajistí předávání informací MF o zahlazení odsouzení za vybrané trestné činy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK