Americké akcie po zprávě o pomoci CIT Group posílily

21.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. července (ČTK) - Americké akcie v pondělí posílily díky zprávě o tom, že bankovní skupina CIT Group získá finanční pomoc k odvrácení bankrotu. Investoři navíc očekávají další příznivé výsledky amerických podniků.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 1,19 procenta na 8848,15 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,14 procenta na 951,13 bodu a index technologického trhu Nasdaq o 1,20 procenta na 1909,29 bodu, napsala agentura Reuters.

Akcie společnosti CIT po zprávě o dohodě o nouzovém úvěru v hodnotě tří miliard dolarů od držitelů jejích dluhopisů posílila téměř o 80 procent. Investory povzbudila skutečnost, že za záchranou podniku stojí soukromý sektor namísto vlády.

"Soukromé peníze jsou skutečně chytřejší peníze. Nepřijdou, pokud se nepředpokládá, že to bude fungovat," uvedl analytik Tom Alexander ze společnosti Alexander Trading. "Domnívám se, že je to pro trh zdravá známka a známka likvidity," dodal.

Na devizovém trhu dolar vůči většině ostatních předních měn oslabil kvůli oživení zájmu investorů o riziková aktiva. V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru stouplo o procento na 1,4230 USD. Během dne se vyšplhalo až na 1,4249 USD, nejvýše od začátku června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK