Spotřeba plynu se v pololetí meziročně snížila o pět procent

31.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. července (ČTK) - Spotřeba plynu v tuzemsku za první pololetí meziročně klesla i přes chladnější zimu o 5,2 procenta na 4,572 miliardy metrů krychlových. Po oddělení klimatických vlivů poklesla až o 10,5 procenta na 4,617 miliardy metrů krychlových. Vyplývá to ze statistik, které pravidelně zveřejňuje Bilanční centrum. Průměrná teplota za letošní první pololetí byla o 15 procent nižší než za stejné období loni.

Bilanční centrum na základě aktuálních údajů pravidelně přepočítává předpokládanou spotřebu pro letošní rok. Po oddělení klimatických vlivů se letos spotřeba odhaduje na 8,607 miliardy m3, což znamená pokles o více než šest procent oproti minulému roku. Podle zástupce ředitele Bilančního centra Pavla Doležala lze spotřebu za druhé pololetí jen těžko odhadnout. Skutečná spotřeba bude záležet na začátku topné sezóny, spotřeba očištěná od vlivů počasí pak na ekonomické situaci.

Spotřeba plynu začala v Česku meziměsíčně klesat od října loňského roku. Za poklesem stojí podle Doležala hlavně menší odběr v kategorii velkých a středních odběratelů. "V kategorii maloodběru a domácností je situace jiná, jelikož ještě narůstají počty zákazníků," upřesnil Doležal. Ze statistik Bilančního centra vyplývá, že velcí a střední odběratelé spotřebovali v prvním pololetí přibližně o 17 procent méně plynu. V kategorii maloodběru a domácností byla spotřeba poměrně stabilní, pokles je kolem jednoho procenta.

Podle analytika společnosti Atlantik FT Milana Vaníčka je snížený odběr u největších odběratelů ovlivněn poklesem průmyslové výroby v důsledku hospodářského útlumu. "Třetí čtvrtletí bude v průmyslu stále slabé, k oživení dojde později, toto se projeví také na spotřebě plynu," řekl. U domácností Vaníček předpokládá stabilní spotřebu.

Podle údajů České plynárenské unie (ČPU) klesla spotřeba plynu v Česku za posledních pět let zhruba o desetinu. Průměrná česká domácnost za posledních 17 let snížila svou roční spotřebu tepla asi o třetinu.

"I přes současný pokles spotřeby se však státy Evropské unie shodují, že v následujících letech bude spotřeba plynu narůstat. Světová produkce zemního plynu v roce 1973 činila 1227 miliard m3, v roce 2008 už dosahovala 3066 miliard m3, tedy dvou a půl násobku," řekl Oldřich Petržilka, senior manažer ČPU.

"Vysoké ceny elektřiny a rostoucí poptávka po ní navíc zvyšují počet nových projektů na stavbu plynových elektráren. V současné době je v ČR na stole sedm projektů plynových elektráren v různém stupni rozpracovanosti o celkovém výkonu 1820 megawattů, což je téměř stejný výkon, jakým disponuje celá jaderná elektrárna Temelín. Už během roku 2013 u nás zahájí skupina RWE velké dodávky zemního plynu do paroplynové elektrárny, kterou postaví skupina ČEZ v severočeských Počeradech," dodal Petržilka. V ČR činí podle ČPU podíl plynu na výrobě elektřiny pouze 4,7 procenta, přičemž průměr evropské sedmadvacítky je na 21 procentech.

Česká republika je zcela závislá na dovozu zemního plynu ze zahraničí, tuzemská těžba se na pololetním dovozu 3,939 miliardy m3 podílela 1,3 procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK