EU se s Ukrajinou dohodla na reformě ukrajinského plynárenství

31.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 31. července (ČTK) - Zástupci Evropské unie, Ukrajiny a mezinárodních finančních institucí se dnes dohodli na podmínkách reformy ukrajinského plynárenství. Dohoda zřejmě Ukrajině zajistí finanční pomoc, kterou země potřebuje na modernizaci plynovodů, aby mohla i do budoucna předávat zemní plyn z Ruska evropským odběratelům.

"Jsem velmi rád, že byla s Ukrajinou vyjednána politická dohoda o reformě jejího plynárenského sektoru, čímž se otevírá cesta k tomu, aby Ukrajina získala finanční pomoc od mezinárodních finančních institucí," oznámil předseda Evropské komise José Barroso.

Zahraniční instituce by tak mohly Ukrajině zajistit až 1,7 miliardy dolarů (až 30,7 miliardy Kč). Tato částka neposlouží pouze k modernizaci plynovodů, ale Kyjev z ní bude moci zaplatit i dluhy, které má vůči Rusku za odběr plynu.

Ukrajina původně žádala až 4,2 miliardy dolarů, aby mohla zaplatit i dodávky ruského plynu. Země tvrdě doplácí na současnou hospodářskou krizi a její ekonomika prudce klesá. Spor ohledně platby za odběr plynu, který mezi sebou vedou Moskva s Kyjevem, už několikrát způsobil, že se bez ruského plynu ocitla část střední a východní Evropy.

Pilotní dohodu o spolupráci při modernizaci ukrajinských plynovodů podepsali zástupci Ukrajiny, EU a mezinárodních finančních institucí už v březnu. Ruský premiér Vladimir Putin ji tehdy ostře kritizoval a dokonce pohrozil případnými novými výpadky v dodávkách ruského plynu do Evropy a přehodnocením vztahů s EU, pokud nebudou vzaty v potaz ruské zájmy.

EU chce dosáhnout toho, aby smlouvy o nákupu plynu mezi Ukrajinou a Ruskem byly transparentnější a uzavřeny za podmínek, které odpovídají tržním principům. Dodavatelem ruského plynu je společnost Gazprom, zatímco na Ukrajině transport zajišťuje společnost Naftogaz. Obě firmy jsou ale ve státních rukou, což způsobuje, že vzájemné spory se často vedou v politické rovině.

Rusko je největším dodavatelem plynu do Evropy, z ruského plynu proudícího na západ jde přes Ukrajinu 80 procent. Evropská unie má nyní zájem na výstavbě alternativního plynovodu Nabucco, který by přiváděl plyn ze Střední Asie a obešel jak území Ruska, tak území Ukrajiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK