D&B: Investiční klima zemí Evropy se zhoršilo, ČR se ale drží

04.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. srpna (ČTK) - Investiční klima se podle hodnocení společnosti Dun & Bradstreet (D&B) v posledních dvou letech kvůli globální finanční krizi v Evropě zhoršilo. K mála zemím, které si postavení zachovaly, patří Česká republika se Slovenskem. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy D&B.

D&B za poslední dva roky snížila výhled většiny evropských zemí. Podle vyjádření ředitelky D&B Česká a Slovenská republika Aleny Seoudové lze přitom v nejbližší době očekávat další snižování hodnocení.

K největšímu poklesu ratingu za poslední dva roky došlo u Irska, výrazně si pohoršily i například Británie, Dánsko, Rakousko nebo Maďarsko. V kategorii s nízkým rizikem návratnosti investice D&B aktuálně neeviduje ani jeden evropský stát.

Dlouhodobě nejhorší rating, na úrovni středního rizika návratnosti investice, má od D&B Bulharsko a Rumunsko. Česká republika je nyní na úrovni Itálie a Španělska, o stupeň lépe jsou na tom Slovensko spolu s Kyprem.

D&B indikátor rizikovosti zemí poskytuje mezinárodní komparativní hodnocení rizika při obchodování v jednotlivých zemích. Tento kompozitní index je výsledkem důkladné analýzy politického, komerčního, makroekonomického a externího rizika a klade si za cíl predikovat riziko dané země zejména z pohledu návratnosti investic v horizontu dvou let. Analýzy D&B zpracovává o 134 zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK