Firma Rio Tinto prý Číně způsobila špionáží velké škody

09.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 9. srpna (ČTK) - Nadnárodní těžební společnost Rio Tinto prováděla v Číně komerční špionáž šest let. Uvedl to dnes čínský úřad pro ochranu státních tajemství. Dodal, že údaje z počítačů firmy ukázaly, že špionáž způsobila zemi velkou ztrátu. Čína již dříve zadržela čtyři zaměstnance podniku a obvinila je ze špionáže.

"Velký objem informací a dat z našeho ocelářského sektoru nalezený v počítačích firmy Rio Tinto a rozsáhlé narušení naší hospodářské bezpečnosti a zájmů jsou zcela zjevné," uvedl úřad. Dodal, že důsledkem špehování byly vyšší náklady čínských výrobců oceli na dovoz železné rudy.

Zadržení zaměstnanci údajně podpláceli manažery z čínských oceláren, aby získali státní tajemství týkající se jednání o cenách železné rudy. Společnost Rio Tinto to však popírá a tvrdí, že zaměstnanci neudělali nic neetického, napsala agentura Reuters. Zadrženými pracovníky jsou tři Číňané a jeden Australan.

Obvinění ze špionáže se objevila poté, co Rio Tinto zrušilo plány na spojení s čínským konkurentem Chinalco v hodnotě 19,5 miliardy dolarů (355 miliard Kč). Transakce podle akcionářů zvýhodňovala čínský podnik a mohla poskytnout Číně větší vliv na ceny klíčových komodit, jako je železná ruda. Zadržení zaměstnanců vyvolalo obavy ohledně podnikání v Číně a vyvolalo napětí mezi Čínou a Austrálii. Nemělo však výraznější dopad na cenu akcií společnosti Rio Tinto.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK