Japonské akcie vzrostly díky stavebním firmám nejvýš za 10 měsíců

11.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes posilovaly a vyšplhaly se na nejvyšší hodnotu za deset měsíců. Trhy táhly vzhůru hlavně stavební společnosti, v čele s Obayashi. Zájem o stavební firmy vyvolaly zprávy o zemětřesení a bouři. V závěru obchodování index Nikkei stoupl o 61,20 bodu, tedy 0,6 procenta, na 10.585,46 bodu, což byl nejvyšší závěr od 3. října.

Posílil i přední výrobce skla Nippon Sheet Glas díky zlepšení ratingu od makléřské společnosti. Investoři nereagovali na zprávu o zasedání japonské centrální banky, která podle očekávání ponechala úrokovou sazbu na 0,1 procenta a nezměnila ani svoji prognózu vývoje ekonomiky, ani na statistické údaje z Číny. Místo toho se investoři zaměřili na jednotlivé tituly, které zveřejnily nové zprávy.

Japonský jen dnes posiloval vůči všem předním měnám, protože investoři se po statistice z Číny rozhodli změnit svoji dosavadní investiční strategii. Průmyslová výroba v Číně sice rostla nejrychleji za devět měsíců, avšak byla nižší, než trhy čekaly. To některé investory zklamalo a přimělo je k prodeji rizikovějších investic.

V závěru obchodování dolar vůči jenu oslabil o 0,5 procenta na 96,73 JPY. K euru jen posílil o 0,4 procenta na 136,90 JPY. Kurz eura vůči dolaru se téměř nezměnil a činil 1,4136 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK