ERÚ: Spotřeba elektřiny v pololetí meziročně klesla o sedm procent

11.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. srpna (ČTK) - Lidé a firmy v tuzemsku v první polovině letošního roku spotřebovali o téměř sedm procent méně elektřiny než za stejné období v roce 2008. Letošní čistá spotřeba elektřiny za leden až červen byla 28,98 terrawatthodiny, zatímco loni to bylo 31,11 TWh. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnil Energetický regulační úřad (ERÚ).

Největší meziroční pokles ve spotřebě zaznamenal ERÚ v dubnu, a to o 15,5 procenta. V květnu byl pokles přes deset procent, v červnu pak šest procent. Podle analytika společnosti Atlantik FT Petra Nováka signalizují údaje za červen částečné oživení tuzemského průmyslu. "Meziroční pokles o šest procent lze hodnotit jako pozitivní, má očekávání byla blíže k devíti procentům," řekl.

Údaje o spotřebě elektřiny však nejsou očištěny od sezónních vlivů počasí. "Vzhledem k tomu, že první čtvrtletí roku bylo chladnější než stejné období loni, byl by meziroční pokles spotřeby v případě stejně chladné zimy výraznější," uvedl Novák.

Největší propad dodávek elektřiny je u velkoodběratelů. Ti za pololetí meziročně odebrali o 12,5 procenta méně elektřiny. Pololetní odběr 16,2 TWh je za posledních několik let nejnižší. V roce 2005 velkoodběratelé odebrali téměř 17 TWh. Největší meziroční propad byl v této kategorii v dubnu, a to o 18,7 procenta. V červnu byl pokles 11,5 procenta.

Maloodběratelé naopak spotřebu elektřiny meziročně mírně navýšili, a to o 1,4 procenta. Největší meziroční nárůst byl v prvním měsících roku, což lze podle Nováka přisoudit nadprůměrné topné sezóně.

Energetický regulační úřad mimo jiné připravuje cenová rozhodnutí pro odvětví elektroenergetiky, plynárenství a teplárenství. Zabývá se také podporou hospodářské soutěže, využívání obnovitelných a druhotných zdrojů energie a ochranou zájmů spotřebitelů v těch oblastech energetiky, kde není možná konkurence.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK