Tošovský: Do přenosové soustavy dá stát ročně pět miliard Kč

26.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Česko každý rok investuje do rozšíření elektrické přenosové soustavy a rekonstrukce stávajících sítí pět miliard korun. V rozhovoru pro Rádio Česko to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

"Investice do přenosové soustavy jsou každý rok pět miliard (korun). Máme spoustu míst, kde je energie nedostupná, například na severní Moravě," řekl rádiu Tošovský. Elektrická vedení mají životnost 30 až 40 let a je třeba je rekonstruovat a modernizovat rozvodné stanice, dodal ministr.

Ještě loni v květnu společnost ČEPS, která je výhradním provozovatelem tuzemské přenosové soustavy, plánovala do roku 2017 investice do rozšíření a obnovy sítě za celkem 24 až 27 miliard korun, připomnělo Rádio Česko.

Kvůli plánovanému rozšíření přenosové soustavy a napojení předpokládaných nových bloků Jaderné elektrárny Temelín chce ministerstvo průmyslu znovu prosadit vyvlastňování ve veřejném zájmu i pro budování energetických staveb, řekl Tošovský Rádiu Česko. Parlament přitom už jednou tento návrh zamítl. "Bylo to už v návrhu pro stavbu silnic, tam to bylo včetně technické infrastruktury. Ale senátoři tuto větičku odstranili. Máme to připravené tak, abychom to tam dostali," řekl Tošovský.

Ministr připomněl, že podle současných pravidel je u výstavby elektrických sítí nutné dohodnout se s každým vlastníkem, což je obecně problém liniových staveb. "Pokud to tak nebude, je to zlé. Buď se musí najít jiná trasa, nebo se musí nakonec dojít k vyvlastnění, ale to jsem nikdy nezažil," řekl dnes Rádiu Česko Tošovský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK