Poslanci požadují po vládě deset miliard na sanaci po těžbě uhlí

16.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 16. února (ČTK) - Hospodářský výbor sněmovny žádá vládu o dalších deset miliard na sanaci krajiny po těžbě uhlí. Peníze by měly jít do Ústeckého a Karlovarského kraje. Meziresortní komise, která rozhoduje o výběru projektů sanace v severozápadních Čechách, schválila během sedmi let 305 projektů rekultivace území za 14,28 miliardy korun. Členy výboru o tom dnes informoval Zbyšek Sochor z ministerstva průmyslu a obchodu. Z výnosů z privatizace je zatím vyčleněno 15 miliard.

Vyčlenění 15 miliard korun schválila v roce 2002 vláda Miloše Zemana. "Řada akcí už je ukončených. Obce ale mají připraveny další projekty zaměřené zejména na revitalizaci už sanovaných území, které ale není v současné době už z čeho financovat," uvedl Sochor.

Výbor proto přijal usnesení, kterým vládu žádá o dalších deset miliard korun. "Část těchto prostředků by měla nahradit i daň z přidané hodnoty (DPH), která se z uvolněných peněz vrací zpět do státního rozpočtu. Ve skutečnosti totiž bude kvůli odvodu DPH vyčerpáno 12 miliard místo 15 miliard korun," řekl ČTK předseda hospodářského výboru Oldřich Vojíř (ODS).

K největším stavbám patří například utěsnění dna budoucího jezera, které vznikne z bývalého lomu Ležáky nedaleko Mostu. Napuštěné má být do roku 2011, jeho okolí se změní v rekreační zónu.

"Další peníze jsou potřeba právě i na projekty úpravy pozemků v okolí jezera, aby se mohlo začít s nadzemními stavbami," doplnila předsedkyně Hospodářské a sociální rady Mostecka Helena Veverková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK