NBS mírně zlepšila odhad letošního růstu slovenské ekonomiky

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 30. března (ČTK) - Slovenská centrální banka (NBS) dnes mírně zlepšila odhad růstu slovenské ekonomiky pro letošní rok. Hrubý domácí produkt by měl podle nové prognózy stoupnout o 3,2 procenta namísto dříve předpokládaných 3,1 procenta. Loni se slovenská ekonomika v důsledku světové hospodářské krize propadla o 4,7 procenta.

"Ve srovnání s prosincovou předpovědí došlo jen k mírnému přehodnocení růstu ekonomiky vlivem příznivějšího vývoje domácí i zahraniční poptávky," řekl guvernér banky Jozef Makúch. Dodal, že nárůst by letos měly vykázat všechny složky HDP.

Centrální banka mírně zlepšila rovněž odhad růstu ekonomiky pro příští rok. Nová prognóza počítá v roce 2011 s nárůstem HDP o 4,4 procenta, zatímco dřívější odhad očekával zvýšení o 4,3 procenta. V roce 2012 by měla slovenská ekonomika stoupnout o 4,2 procenta.

"Pokud (...) ze zahraniční poptávky nebo z hlediska přílivu nových a velkých investic nepřijde impulz do ekonomiky, tak bychom zatím neměli očekávat růsty z předchozích let," uvedla ředitelka odboru měnové politiky NBS Renáta Konečná. V roce 2007 dosáhla slovenská ekonomika rekordního nárůstu o více než deset procent. Koncem následujícího roku již ale hospodářství negativně ovlivnila světová krize.

Slovenské ministerstvo financí podle své únorové prognózy počítá v letošním roce s nárůstem domácí ekonomiky o 2,8 procenta. Podle odhadů některých mezinárodních institucí by mělo letos Slovensko patřit k nejrychleji rostoucím ekonomikám v Evropské unii.

NBS rovněž snížila odhad slovenské inflace pro letošní rok. Průměrný růst spotřebitelských cen podle metodiky EU by tak měl dosáhnout pouze 0,7 procenta namísto dříve předpokládaných 1,2 procenta. V příštím roce by inflace měla zrychlit na 2,4 procent a v následujícím na 2,9 procenta.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK