Gazprom Slovensku dočasně sníží dodávky plynu pro slabou poptávku

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 7. dubna (ČTK) - Slovenský plynárenský průmysl (SPP) se dohodl s ruským Gazpromem na dočasném snížení ročních dodávek plynu kvůli nižší poptávce za hospodářské krize. ČTK to dnes řekl mluvčí SPP Ondrej Šebesta.

Podotkl, že změna kontraktu nesouvisí s finanční kompenzací za loňský výpadek, který vznikl kvůli vyhrocenému sporu Ruska s Ukrajinou. SPP podle Šebesty také stáhl z pařížského arbitrážního soudu žalobu, v které žádal kompenzaci škod způsobených touto krizí.

Podmínky dnešní dohody s Gazpromem odmítl SPP zveřejnit, ale informovala o ní již ruská média. "Tento dodatek ke smlouvě souvisí s poklesem poptávky po zemním plynu, který je důsledkem přetrvávající hospodářské krize," řekl Šebesta.

"Uvedené řešení nepředstavuje žádnou finanční kompenzaci pro některou ze smluvních stran," dodal. Gazprom v budoucnu dodávky zvýší o stejné množství, o které je nyní sníží.

Žalobu v Paříži SPP stáhl po důkladné analýze situace. Podnik musel přehodnotit rizika a možnost příznivého výsledku i vysoké náklady. Na Slovensko přestal proudit plyn na začátku minulého roku na téměř dva týdny poté, co se Moskva s Kyjevem nedohodla na nových cenách. Gazprom přerušil dodávky Ukrajině a ta začala čerpat plyn z tranzitních potrubí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK