Škoda Auto zvedne mzdy o 2,7 pct, stávka je zažehnána Zprávu jsme doplnili o nové informace od 2. odstavce, přidali jsme vyjádření firmy. --------------------

08.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 8. dubna (ČTK) - Ve Škodě Auto od dubna vzrostou mzdy o 2,7 procenta. Odbory se na tom dnes dohodly s vedením firmy. Za duben podle odborů dostanou zaměstnanci také jednorázovou platbu 10.000 korun. Po měsících jednání je tak zažehnána stávka. ČTK to potvrdilo vedení firmy.

Škoda Auto patří k největším zaměstnavatelům v Česku, má asi 25.000 pracovníků. Průměrná mzda dělníků činila dosud 26.500 korun, po uzavření nové smlouvy by měla vzrůst zhruba o 1000 korun měsíčně.

Odboráři ještě před uzavřením dohody odmítli v pořadí již pátý návrh firmy, který jim zaručoval růst platů o 2,5 procenta od dubna a od října pak o další dvě desetiny procenta. Jednorázový příplatek za duben činil podle tohoto návrhu firmy 9000 korun. Až na nárůst o 2,7 procenta ihned od dubna a příplatek 10.000 korun odbory kývly. Od dubna se zvýší i příspěvek na penzijní připojištění o 50 korun měsíčně. Smluva platí do konce března příštího roku. Vyjádření předsedy odborů Jaroslava Povšíka ČTK zjišťuje.

"Zaměstnanci obdrží jednorázovou mimořádnou platbu ve výši 10.000 korun jako ocenění výkonů a flexibility ve velmi náročném a turbulentním roce 2009," řekl ČTK mluvčí firmy Jaroslav Černý.

Vyjednávání o mzdách trvalo několik týdnů, původní kolektivní smlouva musela být minulý týden prodloužena až do pondělí 12. dubna. To byl pro odbory krajní termín, pokud by se nedohodly, byly připraveny zorganizovat protestní akce. Stávku použili odboráři ve Škodovce k prosazení svých požadavků naposledy před třemi roky.

Škodě Auto loni klesl čistý zisk o 68 procent na 3,46 miliardy korun. Tržby firmy se propadly o 6,2 procenta na 187,8 miliardy Kč. Dodávky zákazníkům mírně vzrostly o 1,4 procenta na rekordních 684.200 vozů. Letos by Škoda mohla dosáhnout dalšího prodejního rekordu, řekl v březnu předseda představenstva Reinhard Jung.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK