Pražská burza dnes v červených číslech, stejně jako okolní trhy

08.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Pražská burza dnes propadla, hlavní index PX ztratil 1,88 procenta na 1219,8 bodu. V závěru ztrácely všechny tituly, vyplývá z údajů burzy.

Všeobecný sestup vedla energetická společnost ČEZ, která při objemu obchodů necelých 316 milionů korun oslabila o 1,91 procenta na 899 Kč. Následovala Erste Bank se ztrátou 2,25 procenta na 803 Kč při objemu 167 milionů korun. Těžební firma NWR poklesla o dvě procenta na 225 Kč, akcie Komerční banky oslabily o 1,65 procenta na 3934 Kč a cenné papíry mobilního operátora Telefónica O2 propadly o 1,36 procenta na 435,50 Kč. Objemy obchodů ostatních titulů v systému SPAD dosahovaly maximálně desítek milionů korun.

Podle informací Patria Online oslabily o více než jedno procento všechny okolní evropské trhy, frankfurtský DAX odepsal 1,18 procenta.

Propad akciových trhů byl důsledkem obav, že Řecko nezvládne své fiskální deficity bez bankrotu, komentoval vývoj na burzách analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič. "Problémy pociťují zejména banky, z nichž mnohé patří mezi věřitele řecké vlády," poznamenal. Podle Adamkoviče se dnes pražská burza držela evropského trendu. Většina titulů klesala pod středeční závěrečnou cenu, a to poměrně rovnoměrně.

Adamkovič upozornil, že ČEZ dnes oznámil emisi eurových dluhopisů s patnáctiletou splatností ve výši 750 milionů eur. Tento krok je v souladu s dříve oznámeným plánem banky na zvýšení zastoupení dluhu v kapitálové struktuře, dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK