Teplárny Brno sníží od května cenu tepla z výměníků o 4,3 pct

15.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. dubna (ČTK) - Teplárny Brno od 1. května sníží cenu tepla pro domácnosti z výměníkových stanic o 4,3 procenta na 605,55 Kč za gigajoule včetně daně z přidané hodnoty. Cena tak bude od května stejná jako je nyní u tepla z plynových kotelen. O snížení ceny rozhodla rada města Brna, které je jediným majitelem tepláren. Topná sezona oficiálně končí 31. května.

"Odběratelé, kterým tepelnou energii dodávají Teplárny Brno z vlastních zdrojů, tak budou mít shodné ceny tepla bez ohledu na lokalitu, ve které tepelnou energii odebírají," uvedl mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Městská firma loni cenu tepla snížila dvakrát. K 1. lednu naopak v souvislosti se všeobecným zvýšením sazby DPH z devíti na 10 procent cenu musela upravit znovu. Nyní tak stojí gigajoule tepla z výměníkových stanic 575 korun bez daně a 632,50 Kč s daní. Gigajoule tepla z plynových kotelen pak 550,50 Kč bez daně a 605,55 Kč s daní.

Ceny tepla v primární síti, z níž jsou zásobováni mimo jiné velkoodběratelé, nyní činí i s daní 503,80 Kč za gigajoule. Hlavním důvodem loňských dvou zlevnění byl podle firmy vývoj ceny vstupní komodity tepláren, tedy zemního plynu.

Teplárny Brno podle předběžných lednových odhadů v účetním roce od října 2008 do září 2009 snížily zisk před zdaněním téměř o polovinu na 61,5 milionu korun. Obrat naopak o 1,6 procenta stoupl na 3,1 miliardy korun.

Vliv na hospodářský výsledek měla podle firmy řada faktorů. Mezi nejdůležitější patřily výkyvy v cenách zemního plynu i těžkého topného oleje - mazutu, propad ceny elektrické energie a generální oprava paroplynového cyklu Červený mlýn od března do července loňského roku.

Současné Teplárny Brno vznikly fúzí dvou městských firem - Tepláren Brno a Tepelného zásobování Brno - předloni. Hlavním motivem byla snaha ušetřit a zajistit si lepší pozici při jednání dodavateli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK