USA obvinily sedm zákazníků švýcarské UBS z daňových úniků

15.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. dubna (ČTK) - Sedm zákazníků švýcarského bankovního gigantu UBS prokurátoři ve Spojených státech obvinili z podvodů a daňových úniků. Jde o zatajená švýcarská aktiva za miliony dolarů a příjmy z nich, které unikly americkému bernímu úřadu Internal Revenue Service (IRS), uvedli dnes státní zástupci USA.

Na případy se vztahuje pět obvinění, která bude projednávat okresní soud na Manhattanu. Dva z obžalovaných dnes přiznali, že falšovali daňová přiznání, a přistoupili na pokuty v milionech dolarů.

Čtyři obvinění podle prokuratury stáhli svá aktiva z UBS krátce poté, co se v květnu 2008 ukázalo, že pátrání amerických kriminalistů v UBS může jejich utajený majetek odhalit. Tito lidé společně převedli desítky milionů dolarů na menší a méně sledované banky ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku, které nemají pobočky v USA. Dva obvinění odevzdali peníze Spojeným státům.

Případy vyplynuly z vyšetřování, které odhalilo, že UBS přinejmenším v letech 2000 až 2008 pomáhala americkým daňovým poplatníkům ukrývat před americkými úřady švýcarská aktiva. Podle amerických úřadů poskytovala UBS tyto služby pro Američany přes hranice; věnovalo se jim ve Švýcarsku kolem 60 zaměstnanců banky, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK