Japonské akcie klesly o 1,5 procenta na třítýdenní minimum

16.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. dubna (ČTK) - Japonské akcie uzavřely týden propadem o 1,5 procenta a jejich hlavní index sestoupil nejníže za téměř tři týdny. Náladu na trhu po dvoudenním vzestupu pokazilo zklamání amerických investorů z výsledků firmy Google a silnější kurz jenu přiměl investory v Tokiu k vybírání zisků z dosavadního růstu.

Hlavní index tokijské burz y Nikkei 225 ztratil 171,61 bodu a uzavřel na 11.102,18 bodu. Klesl tak nejníže od 31. března a za celý týden ztratil 0,9 procenta.

Technologický sektor oslabila nepříznivá reakce investorů na výsledky firmy Google, které sice překonaly očekávání avšak jen mírně. Akcie japonských vývozců oslaboval silnější kurz jenu a ztrácely i obchodní společnosti jako Mitsubishi Corp, kterí podkopal opětný sestup cen ropy pod 85 dolarů pod tlakem silnějšího dolaru.

Na asijském devizovém trhu opět sláblo euro, které je stále pod tlakem obav z vývoje kolem řešení řeckého dluhu. Japonský jen sílil kvůli dohadům o možné revalvaci čínského jüanu a investoři před víkendem raději uzavíraly prodejní "krátké" pozice v jenech.

Kurz eura k dolaru klesl o 0,2 procenta na 1,3540 USD a vůči jenu oslabil o 0,5 procenta na 125,58 JPY. Dolar k jenu ztratil 0,2 procenta na 92,70 JPY, zatímco jeho index vůči koši měn stoupl o 0,1 procenta na 80,60 bodu. Výrazné ztráty zaznamenal kvůli uzavírání pozic v jenech australský dolar a klesla i britská libra, kterou podkopaly obavy, že z nadcházejících voleb nevzejde jasný vítěz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK