ČTÚ předběžně O2 zakázal odpojit zákazníky TMT

16.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Český telekomunikační úřad předběžně zakázal Telefónice O2 odpojit zákazníky společnosti TMT. TMT, která nabízí služby O2 se slevou uzavřeným skupinám klientů, je s Telefónikou ve sporu kvůli smluvním podmínkám. ČTK to potvrdil mluvčí O2 Martin Žabka.

TMT se na úřad obrátila, protože Telefónica přestala části jejích zákazníků poskytovat služby a snažila se jim nabídnout některý ze svých tarifů napřímo. O2 to zdůvodnila závažným porušením smlouvy, když TMT služby O2 bez svolení přeprodávala dalším firmám. Podle šéfa TMT Jiřího Wohlmanna ale chtěla O2 jednostranně snížit odměnu pro TMT, aniž by změnila rozsah poskytovaných služeb. Když TMT na změnu nepřistoupila, O2 její zákazníky odpojila.

Předběžné opatření vydané ČTÚ podle Žabky nic v celé kauze nemění. "Zafixuje pouze stávající stav. Již před tímto rozhodnutím bylo managementem společnosti O2 rozhodnuto o prodloužení doby, po kterou si budou moci nerozhodnutí zákazníci z řad TMT vybrat nový tarif u O2," uvedl.

Většina dotčených zákazníků si podle Žabky neuvědomila, že podpisem smlouvy s TMT přišli o zákonné právo disponovat se svým telefonním číslem. Telefónica jim čísla nabídla zpět za srovnatelných podmínek.

TMT působí jako tzv. šedý virtuální operátor, který za zvýhodněných podmínek nakupuje jako velký zákazník telekomunikační služby od O2 a dál je nabízí koncovým uživatelům i firmám. Podle informací v médiích spravuje firma okolo 46.000 mobilních telefonních čísel O2.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK