Cena americké ropy klesla na 84 dolarů, z části kvůli dolaru

16.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes klesají a značný vliv na ně mají obavy, že poptávka neporoste v souvislosti s oživením globální ekonomiky tak silně, jak se předpokládalo. Vliv má ale i rostoucí dolar, který zpevňuje především vůči euru. Na pokles cen částečně tlačí i zhoršení spotřebitelské důvěry.

Krátce po 16:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodáním v květnu prodával za zhruba 84 dolarů a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší zhruba o 1,8 procenta. Severomořská ropa Brent zlevnila jen asi o 1,2 procenta a prodávala se asi za 86,60 USD.

Ve čtvrtek skončila platnost květnového kontraktu na Brent. Nejbližším kontraktem je tak ode dneška kontrakt červnový. Brent si nadále udržuje prémii proti WTI, což nebývá časté. Podle analytiků začíná být ropa Brent z mezinárodního hlediska důležitějším měřítkem vývoje cen, částečně proto, že je to značně využívaný typ v Evropě a východních zemích.

Významným faktorem pro pohyb cen ropy je také kurz dolaru. Ten zpevňuje především k euru, které doplácí na problémy Řecka. Investoři mají obavy, zda bude Řecko schopno dál obsluhovat své vysoké dluhy, a zda nebude chtít využít pomoci, na které se dohodlo s členy eurozóny a Mezinárodním měnovým fondem.

Závěrečné ceny ropy v dolarech za barel: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 86,57 87,59 New York - Nymex WTI květen 84,01 85,51

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK