TUI Travel již stálo přerušení letecké dopravy 20 milionů GBP

19.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. dubna (ČTK) - Největší evropskou cestovní kancelář TUI Travel stálo doposud přerušení letecké dopravy v Evropě způsobené popelem z islandské sopky 20 milionů liber (570,8 milionu Kč). V dalších dnech by denní ztráty mohly činit pět až šest milionů liber. Uvedla to CK v dnešním prohlášení.

TUI Travel v neděli uvedla, že domů z dovolené se kvůli přerušení leteckého provozu nemůže vrátit zhruba 100.000 jejích zákazníků. V Británii se pak 90 procent klientů, kteří kvůli zrušení letů nemohli odletět na dovolenou, rozhodlo rezervovat si pro svoji dovolenou pozdější termín.

Společnost rovněž uvedla, že spolupracuje s dalšími cestovními kancelářemi a aerolinkami a snaží se zajistit, aby regulační úřady i vlády povolily obnovení letů co nejdříve to bude možné. Podle posledních odhadů by se letecká přeprava v Evropě mohla ještě dnes vrátit alespoň na polovinu své běžné úrovně, napsala agentura Reuters.

Koncem minulého týdne ochromil leteckou dopravu nad Evropou obří mrak popela po výbuchu islandské sopky. Část evropských zemí uzavřela prozatím svůj vzdušný prostor do pondělního rána. Možné nejsou odlety ani z českých letišť, od půlnoci byl však vzdušný prostor ČR otevřen pro přelety letounů ve výšce nad 7450 metrů.

TUI Travel vznikla v roce 2007 spojením cestovní divize německé TUI AG a britské kanceláře First Choice. Německý koncern TUI v ní drží 43 procent. V loňském fiskálním roce stoupl společnosti zisk před zdaněním o 15 procent na 366 milionů liber. Tržby za rok do konce září činily 13,9 miliardy liber, zůstaly tak na zhruba stejné úrovni jako o rok dříve.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK