Čtvrtletní zisk GlaxoSmithKline vzrostl o 19 procent

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. dubna (ČTK) - Čistý zisk britského farmaceutického koncernu GlaxoSmithKline se v prvním čtvrtletí zvýšil meziročně o 19 procent na 1,34 miliardy liber (zhruba 39 miliard Kč). Ke zlepšení ziskovosti přispěl silný růst tržeb zejména v Asii a na rozvojových trzích, sdělila dnes společnost, která je druhým největším výrobcem léků na světě po americkém Pfizeru.

Tržby skupiny se zvýšily o devět procent na 7,4 miliardy liber. V oblasti Asie a Tichomoří vyskočily o 45 procent, na rozvojových trzích stouply o 43 procent a v Evropě o 16 procent. Ve Spojených státech však výnosy klesly o jedno procento pod trvajícím konkurenčním tlakem levných generických kopií firemních léků.

Tržby bez započítání produktů proti pandemii chřipky stouply o čtyři procenta. Příjmy z prodeje vakcíny na chřipku H1N1 dosáhly 698 milionů liber, což byla polovina z celkových firemních tržeb za vakcíny.

Glaxo zvýšila čtvrtletní dividendu o jednu penci na 15 pencí na akcii. Kurz akcií firmy stoupl po zprávě na londýnské burze o 1,7 procenta.

Generální ředitel společnosti Andrew Witt uvedl, že firma je na dobré cestě dosáhnout do roku 2012 ročních úspor nákladů v sumě 2,2 miliardy liber. Do konce tohoto roku by se roční úspory měly dostat na 1,5 miliardy GBP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK