Rakousko zváží dobrovolnou pomoc bank pro Řecko

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 3. května (ČTK) - Rakouská vláda chce během dneška s tamními bankami projednat, zda by nemohly dobrovolně pomoci zadluženému Řecku nebo jeho bankám. Podle agentury APA to řekl rakouský ministr financí Josef Pröll, který je zároveň spolkovým vicekancléřem. Podpořit Řecko se chystá i soukromý sektor v Německu.

"Projednáme společně, jaký by mohl být nejlepší příspěvek a nepřímá podpora," řekl Pröll po nedělní schůzce ministrů financí eurozóny. Ti se dohodli na podmínkách, za kterých může Řecko čerpat finanční pomoc v objemu 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč). Pomoc by mohla být oficiálně uvolněna v pátek.

Pröll neupřesnil, jakou formu by dobrovolná pomoc rakouských bank měla mít. Řekl pouze, že to nutně neznamená další úvěry pro Řecku, ani povel k nákupu dalších dluhopisů řecké vlády. S bankami chce prý hovořit například o tom, kolik peněz v Řecku rozpůjčovaly a do jaké míry jsou rakouské a řecké banky propojeny.

Pomoc v objemu zhruba 110 miliard eur je výsledkem jednání, která v Aténách vedli zástupci řecké vlády, Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Řecká vláda má v úmyslu poskytnout svému bankovnímu sektoru dodatečnou likviditu a podle dohody s EU a MMF vytvoří fond, který bude garantovat solventnost bank.

Soukromý sektor v Německu podle agentury Reuters už podporu Řecku dává dohromady. V čele snah je ředitel největšího bankovního domu Deutsche Bank Josef Ackermann.

Ze statistiky Bank pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) vyplývá, že rakouské bankovní skupiny včetně Erste Group Bank či RZB řeckým subjektům půjčily asi 4,6 miliardy eur (zhruba 117,6 miliardy Kč). Rakouské finanční domy soupeří s řeckými bankami v jihovýchodní Evropě, včetně Rumunska a Bulharska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK