Analytici: Zisk KB za první čtvrtletí dosáhne 2,72 až 2,9 mld. Kč

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Komerční banka by měla vykázat za první čtvrtletí čistý zisk mezi 2,72 až 2,9 miliardy korun. Vyplývá to z vyjádření analytiků, které ČTK oslovila. V prvním čtvrtletí loňského roku hospodařila KB se ziskem 2,8 miliardy korun. Banka oznámí výsledky ve středu 5. května.

Podle analytika České spořitelny Martina Krajhanzla dosáhne KB za první čtvrtletí zisku 2,9 miliardy korun, meziročně o čtyři procenta více. Tvorba opravných položek by se podle něj měla mezikvartálně snížit o šest procent díky poklesu podílu nesplácených úvěrů zvláště u firemního segmentu. "Poptávka firem po úvěrech by měla zůstat nadále slabá a marže by tak měly pravděpodobně stagnovat," dodal Krajhanzl.

Naproti tomu analytici společnosti Atlantik FT očekávají, že Komerční bance za první čtvrtletí klesne čistý zisk meziročně o 4,3 procenta na 2,72 miliardy korun, a to hlavně vlivem poklesu výnosů z finančních operací. Tvorba opravných položek by se podle Atlantiku měla mezikvartálně zvýšit o sedm procent na 1,35 miliardy korun.

Analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka předpovídá meziroční pokles čistého zisku KB na 2,78 miliardy korun. Náklady rizika by podle něj měly být ve srovnání s prvním kvartálem 2009 nižší o 17,5 procenta díky opravným položkám za úvěry loni zkrachovalé Moravia Energo.

Čistý úrokový výnos, hlavní zdroj příjmů banky, odhadují společnosti Cyrrus a Atlantik na 5,5 miliardy korun, podle ČS dosáhne až 5,7 miliardy korun. Za loňské první čtvrtletí to bylo 5,45 miliardy korun. "Úrokové výnosy meziročně téměř stagnují kvůli slabému úvěrovému trhu a předpokládanému zesílenému tlaku na úrokové marže," uvedl Hatlapatka. Zisk z poplatků a provizí by měl podle analytiků zůstat na loňských 1,9 miliardy korun.

Z hlavních konkurentů zatím oznámila výsledky za první čtvrtletí jen Česká spořitelna, které v prvním čtvrtletí vzrostl konsolidovaný čistý zisk o 4,1 procenta na 3,13 miliardy korun. ČSOB a UniCredit Bank oznámí výsledky 12. května, Raiffeisenbank patrně až začátkem června.

Komerční banka patří k největším bankovním skupinám v tuzemsku. Loni vykázala konsolidovaný čistý zisk 11 miliard korun, což bylo ve srovnání s rokem 2008 o 16,4 procenta méně. Hlavním majitelem Komerční banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK